29.03.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

3/29/2024
singleNews

Німеччина оголосила про черговий транш військової допомоги Україні, до якого зокрема увійшли 18 тисяч боєприпасів калібру 155 мм, боєприпаси до танків Leopard 2A6, 14 розвідувальних БпЛА Vector та 30 розвідувальних БпЛА RQ-35 Heidrun, 180 польових комплектів RF 360 для виявлення дронів, 24 тисячі 40-мм боєприпасів для автоматичних гранатометів, п’ять  гусеничних ремонтно-евакуаційних машин Warthog, дев’ять гусеничних командних машин-всюдиходів Warthog, шість машин розмінування WISENT 1, два мостоукладачі BIBER, один  БРЕМ Bergepanzer 2, один БРЕМ 2A1 Dachs, дев’ять  мінних тралів, три автомобілі для охорони кордону, шість паливозаправників Mercedes-Benz Zetros, система спостереження SATCOM, 330 інфрачервоних камер, 2 056 гранатометів RGW90 Matador та 70 гранатометів GMG, три тисячі маскувальних сіток, дві тисячі пончо та два аварійні електрогенератори.

Уряд Чехії затвердив виділення грошей на власну ініціативу із закупівлі боєприпасів для України поза межами Євросоюзу.

Атаки російських терористів на українську енергетику, які робляться за наказом російського диктатора путіна, виходять за межі людського розуміння. російський терористичний режим за це заплатить, до того ж, попри усі зусилля, терористи не домоглися успіху – українська енергетика працює та демонструє надзвичайну стійкість, – заявив помічник державного секретаря США з питань енергетичних ресурсів Джеффрі Паєтт. Американський чиновник зазначив, що путін втратив європейський енергетичний ринок, тому істерично атакує українську енергетику.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск запевнив, «що немає такої сили у світі, в Україні, у Польщі, яка могла б підірвати нашу дружбу (між Україною та Польщею), солідарність, співпрацю, особливо перед спільною загрозою, якою є агресія росії в Україні, і агресивна політика росії щодо Європейського Союзу і всього Заходу».

«Мені здається, що деякі ЗМІ на Заході недостатньо шоковані цією безпрецедентною хвилею повітряного тероризму проти України», – міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський щодо останніх повітряних атак рф по Україні.

Депутати литовського Сейму проголосували за правки до закону щодо публічних закупівель, які передбачають дозвіл організаціям придбати та використовувати для випробувань або передавати в інші держави дрони, що використовують компоненти китайських виробників. «Через нестачу снарядів та зброї в Україні дрони стали важливою частиною військових дій», – заявили автори правок.

«Насправді ми не маємо альтернативи тому факту чи вимозі, що Україна має перемогти, Україна має досягти успіху. У наших справжніх інтересах досягти цього», – заявила депутатка Європарламенту Віола фон Крамон-Таубадель. За словами європарламентарки, всі чудово розуміють, яку загрозу росія становить не тільки для України, але якщо Україна зазнає невдачі, «це буде жахливо, і це також стане сигналом для інших автократів та інших диктаторів».

Глава ситуаційного центру по Україні при міністерстві оборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фройдінг вважає, що українські сили демонструють «стійку та стабільну оборону».

Посол Швеції в Україні Мартін Оберг вважає, що Україну очікує економічне зростання вище за середнє у світі, а це створить нові можливості не лише для українців, а й для бізнесу ЄС.

Посли ЄС погодили новий компроміс щодо продовження торговельних заходів для України, який забезпечує збалансований підхід між підтримкою України та захистом сільськогосподарських ринків ЄС.

ЮНЕСКО ухвалило рішення про дії та програму надзвичайної допомоги Україні.

Берлінська транспортна компанія безоплатно передає Львову 12  трамваїв  та запчастини до них.

рф

Помічник держсекретаря США з питань енергетичних ресурсів Джеффрі Паєтт запевнив, що США разом із іншими країнами G7 працюють над додатковими кроками щодо зменшення можливостей рф отримувати прибутки від продажу нафти.

США спільно з країнами G7 виступають за припинення співпраці з росією щодо отримання від неї ядерного палива. Водночас G7 обговорює можливість подальшого зниження стелі цін на російську нафту.

США ввели санкції проти шести фізичних осіб і двох компаній, що базуються в росії, Китаї та Об'єднаних Арабських Еміратах, за фінансування програми озброєнь північної кореї.

«Литва пропонує Єврокомісії оцінити всі варіанти на рівні ЄС та подати пропозицію щодо призупинення імпорту чорних металів, мідних та алюмінієвих відходів і брухту з росії до ЄС або дозволити державам-членам вжити односторонніх обмежувальних заходів. Ми вважаємо, що такий імпорт сприяє фінансуванню війни росії проти України і має бути припинено», – заявила заступник постійного представника Литви при ЄС Юрґа Каспутене.

Європейський Союз запровадить 50 % мита на агропродукцію з рф і рб.

Банки Швейцарії почали закривати рахунки клієнтам, які мають російське громадянство, навіть якщо вони одночасно мають паспорт іншої країни.

Прокуратура Гамбурга (Німеччина) висунула обвинувачення п'ятьом чоловікам, причетним до незаконного постачання газових турбін Siemens до Криму в 2017 році.

В Естонії затримано російську пропагандистку бурцєву, яка працювала з російською медіа-групою, що перебуває під санкціями ЄС.

Міністерство закордонних справ Латвії оголосило персоною нон грата дипломата російського посольства в Ризі, він має залишити країну до 10 квітня.

Агентство внутрішньої безпеки Польщі проводить обшуки у підозрюваних у справі розслідування «про шпигунство на користь росії».

Австрійський цегельний концерн Wienerberger – найбільший виробник цегли у світі – позбувся своїх заводів на росії.

З початку 2024 року вартість аудиторських послуг на росії підвищилась на 4–7 %.

2023 року частка прибутку російського державного холдингу «об’єдіньонная судостроітєльная корпорація» (оск) від цивільного суднобудування становила всього 17 %. За оцінкою правітєльства рф, «компанія будує судна зі збитками, повільно та дорого для замовника». Найбільш збитковими є верфі калінінграда, амурській і хабаровскій судостроітєльниє заводи, «восточная вєрфь», заводи в тимчасово окупованому рф Криму. Багато замовників відмовляються від контрактів з оск, переорієнтовуючись на Китай і Туреччину. 

2022 року на рф частка фальсифікату електричних кабелів зросла з 15 % до 40 %, а на кінець 2023 року загалом фальсифікат у будівництві становив 70 %, повідомив мінпромторг рф.

У першому кварталі 2024 року середня вартість квартир на вторинному ринку на росії у містах з населенням від 500 тис. зросла на 14,1 %, до 131,3 тис. руб. за 1 кв. м. (у промислових центрах на 30 %), водночас попит скоротився на 10–30 % через слабку платоспроможність основної частини населення.

главноє управлєніє мвд москви повідомило, що 2023 року в столиці рф кількість злочинів екстремістської спрямованості збільшилась на 23 %, а кількість розпалювання ненависті чи ворожнечі – вдвічі.

У період із жовтня 2023 року по березень 2024 року на росії консерви тихоокеанської сардини (івасі) подорожчали на 23–25 %, оселедця – на 12–15 %, скумбрії – на 8–10 %, горбуші – на 6–7 %, атлантичної сардини – на 4–5 %, сайри – на 1,5–2%. Аналітичний центр рибного союзу заявив, що середньомісячна ціна івасі на москвє у червні 2023 року становила 45 руб. за кг, а до січня 2024 збільшилась до 92 руб. за кг.

бєлгородская область скоротить посівні площі, що вплине на обсяг виробництва та вартість продукції, – попередив владу рф губернатор гладков.

Із 3 квітня 2024 року компанія Samsung Pay відключає карти платіжної системи «мір» і в рб.

За інформацією бєлстата, населення рб на 1 січня 2024 року становило дев’ять млн 155 тисяч 978 осіб. Порівняно з 1 січня 2023 року воно скоротилося на 44 639 осіб. Порівняно з 1 січня 2022 року населення країни зменшилося на 99 546 осіб, а порівняно з початком 2020 року – на 254 281 особу.

нацбанк рб вніс на обговорення законопроєкт, що стосується розвитку безготівкових розрахунків. Законопроєкт передбачає поетапне – протягом 2024-2025 років – зниження граничного розміру платежів готівкою, які можуть приймати компанії та ІП від фізосіб за продані товари та надані послуги. Стелю за цими сумами хочуть знизити до 100 базових величин (до 4 тис. рублів на сьогодні). Нині він становить 500 базових, чи 20 тис. рублів.

мвд рб визнало асоціацію білорусів Америки «екстремістським формуванням». У переліку міністерства воно визначається як «група громадян з-поміж творців, адміністраторів та інших учасників інтернет-ресурсів під загальною назвою «ABA Together (Association of Belarusians in America)». До нього внесено ресурси в соціальних мережах, месенджерах, акаунт у PayPal, канал на YouTube та логотип.

З 1 квітня мережа білоруських зарядних станцій мalanka піднімає вартість зарядки автомобілів як на швидких станціях (постійним струмом), так і на повільних ЕЗС (змінним струмом). За інформацією оператора, підвищення пов'язане зі збільшенням на 16 % вартості електроенергії, яку надає «бєленерго» для зарядних станцій.

У россєльхознадзорє виявили сальмонелу у продукції білоруського підприємства «міорскій мясокомбінат». Статус цієї продукції в реєстрі підприємств таможєнного союза змінено на «посилений лабораторний контроль».
З 1 квітня на рб  подорожчають деякі марки сигарет в середньому на 20–30 копійок.