26.04.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

4/26/2024
singleNews

Радник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван повідомив, що США вже надали Україні балістичні ракети далекої дії ATACMS, та передадуть більше у майбутньому, сподіваючись, що вони змінять ситуацію на полі бою. Водночас заступник речника Держдепу США Ведант Пател повідомив, що Сполучені Штати раніше не оголошували про передачу Україні далекобійних ракет ATACMS на прохання української сторони.

Посол США в Україні Бріджит Брінк заявила, що надання нашій країні далекобійних ракет ATACMS свідчить про непохитність її підтримки Сполученими Штатами.

«росія бреше про нібито плани Польщі анексувати частину України. Донбас – це Україна; Крим – це Україна. Львів, Волинь, колишня Східна Галичина – це теж Україна. Тому повторюю, щоб і в кремлі почули: Львів – це Україна», – заявив глава МЗС Польщі Радослав Сікорський.

Від початку повномасштабної агресії рф проти України  Польща передала нашій країні 44 пакети допомоги на загальну суму майже $ 9 млрд.

Представники України та Португалії розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

«Неодмінною умовою нашої безпеки є те, щоб росія не виграла агресивну війну, яку вона веде в Україні», – заявив президент Франції Еммануель Макрон.

Данська компанія Carlsberg Group за 2023–2024 роки інвестує в український бізнес близько двох мільярдів гривень.

Європейський комісар із бюджетних питань Йоганнес Ган заявив, що вступ України до Європейського Союзу не становитиме значних фінансових труднощів для об’єднання.

рф

Адміністрація Президента США повідомила, що питання використання активів рф для відновлення України буде однією з центральних тем на саміті G7 у червні.

Міністр закордонних справ Сполученого Королівства Девід Кемерон заявив, що після повномасштабного вторгнення рф на територію України відносини між його країною та путіним поновити неможливо.

Європейський парламент засудив проведення президентських «виборів» на росії та закликав ЄС не визнавати путіна легітимним після закінчення терміну його повноважень 7 травня. 

Європарламент також закликав ЄС вжити додаткові обмежувальні заходи проти ірану за постачання та виробництво безпілотних дронів і ракет для росії та  Близького Сходу.

Єврокомісія має намір запровадити санкції проти суден, які перевозять північнокорейську зброю і техніку на росію, а також танкерів, що порушують домовленості G7 про стелю цін на російську нафту.

Уряд Німеччини підтримує пропозицію Швеції внести до 14-го пакета санкцій ЄС проти рф заборону на імпорт до Євросоюзу російського зрідженого природного газу.

Сейм (парламент) Литви на пленарному засіданні проголосував за продовження для громадян росії та білорусі заборони на в’їзд та перебування в країні до 2 травня 2025 року. Крім того, під час засідання законодавчих зборів було схвалено заборону на імпорт до Литви російської та білоруської сільськогосподарської продукції та кормів.

Директор Державної продовольчо-ветеринарної служби Литви Аудроні Мікалаускене повідомила, що посилення контролю за ввезенням  зерна з рф і рб майже зупинило його імпорт до її країни.

Владі Молдови вдалося зупинити  експорт до рф товарів подвійного призначення з кількох заводів на території невизнаного Придністров’я, зокрема тираспольського заводу з виробництва пластмаси для друкованих плат «Молдовізоліт».

Апеляційний суд Кіпру вирішив екстрадувати до США росіянина артура пєтрова, якого звинувачують у незаконному постачанні до росії американської мікроелектроніки для потреб ВПК.

Турецька авіакомпанія Turkish Airlines зупинила продажі квитків на рейси із росії до Мексики через масові порушення росіянами міграційних вимог країн Латинської Америки.

3 листопада 2024 року у фінському місті Тампере закриють музей лєніна, що пропрацював 78 років.

кузбас, який є основним вугледобувним регіоном рф, з початку року знизив видобуток вугілля на 2,2 %, до 52,8 млн. тон, його експорт у першому кварталі також скоротився.

Через російську кризу державний холдинг «русгідро» відмовляється від будівництва ГЕС на 50 МВт у дагєстанє через «економічну неефективність»  (компанія виграла проєкт будівництва об’єкта у 2021 році, у 2022-му перенесла термін введення в експлуатацію до 2029 року).

Чистий прибуток російського банку втб у першому кварталі 2024 року скоротився на 16,8 % порівняно аналогічним періодом минулого року і становив 122,4 млрд руб.

Чистий прибуток російської газової компанії «новатек» за перший квартал 2024 року знизився на 38,8 % порівняно з аналогічним періодом минулого року, до 65,091 млрд руб. Валовий прибуток скоротився на 13,7 %, до 82,89 млрд руб, прибуток до оподаткування знизилася на 42 %, до 73,16 млрд руб, прибуток від продажів – на 35 %, до 27,06 млрд руб.

За два останні роки через зниження платоспроможності населення та подорожчання будматеріалів кількість новобудов із різними видами ремонту від забудовника на москвє скоротилась на 15 %, водночас у проєктах бізнес-класу частка квартир з оздобленням скоротилась на 70 %.

губєрнатор кємєровской області росії цивільов поскаржився, що від початку цього року жителі переказали на рахунки, з яких оплачуються дрони та озброєння для ЗСУ, мільйони рублів.

білоруські спецслужби збирають дані громадян, які виїхали за кордон, видаючи себе за сайти «паспортів Нової Білорусі».

За інформацією правозахисного центру «Вясна», за перші три місяці поточного року в рб було затримано 987 осіб, з них третина – жінки, а 65 затриманих мають неповнолітніх дітей. Лише у лютому білоруські суди розглянули щонайменше 671 справу. Людей судили за «використання іноземної допомоги для здійснення екстремістської діяльності». Ця стаття раніше у рб не застосовувалася.

лукашенко підписав закон із питань підприємницької діяльності. З 1 жовтня 2024 року запроваджується заборона на реєстрацію нових індивідуальних підприємців. До 31 грудня 2025 року їм потрібно буде перейти до юридичних осіб. Виняток зроблять лише для тих, чий вид діяльності буде включено до спеціального переліку – його уряд визначить до 1 липня.

Представники однієї з транспортних компаній архангєльська приїхали зі скаргою на мінській машиностроітєльний завод. Справа не лише в тому, що мази регулярно димляться і горять. За словами представників, в автобусах маз є серйозний дефект автоматичної коробки перемикання передач, у холодну пору року в автобусі погано працює система підігріву рідини двигуна, а в теплу пору – відбуваються часті зброї в системі кондиціювання.

У рб можуть запровадити відповідальність за несвоєчасне звернення за реєстрацією нерухомості. З такою пропозицією виступив госкомітєт по імущєству.