25.04.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

4/25/2024
singleNews

Президент США Джо Байден підписав схвалений у Конгресі законопроєкт про понад 60 мільярдів доларів допомоги Україні.

Перший «новий» пакет військової допомоги США на суму один мільярд доларів міститиме: 155-мм артилерійські снаряди; 105-мм артилерійські снаряди; 60-мм мінометні снаряди; ракети ППО RIM-7 і АIМ-9М; ПЗРК Stinger; стрілецьку зброю і додаткові патрони, зокрема боєприпаси калібру 12,7 мм для боротьби з БПЛА; ракети до РСЗВ HIMARS; БМП M2A2 Bradley; бронеавтомобілі International MaxxPro; бронеавтомобілі HMMWV; автомобілі логістичного забезпечення; тактичні машини для буксирування і перевезення техніки; ПТРК TOW, Javelin і РПГ АТ-4; високоточні авіаційні боєприпаси JDAM; аеродромне допоміжне обладнання; різноманітні боєприпаси, міни та обладнання.

Радник Білого Дому з питань комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі повідомив, що США одразу виділять пакет військової допомоги для задоволення негайних оборонних потреб України, а потім зосередяться на забезпеченні довгострокової стратегії Києва щодо відсічі агресії рф.

Голова комітету з питань оборони в Бундестазі Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн після схвалення допомоги Україні Конгресом США закликала канцлера Олафа Шольца надати нашій країні далекобійні ракети Taurus.

Головнокомандувач Збройних сил Норвегії Ейрік Крістофферсен заявив, що підтримка України в її протистоянні з російськими агресорами є пріоритетом для Норвегії на поточний рік.

«Ми створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань (щодо України)», – заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Сполучене Королівство планує надати Україні авіабомби з лазерним наведенням Paveway IV.

Міністр оборони Сполученого Королівства Грант Шаппс закликає країни-члени НАТО збільшити щорічні витрати на оборону з 2 % до 2,5 % ВВП.

«…Ми вітаємо будь-яку країну, яка робить додаткові кроки для підтримки наших українських партнерів та зміцнення Трансатлантичного альянсу», – зазначив заступник речника Держдепартаменту США Ведант Пател щодо пакета військової допомоги нашій країні від Сполученого Королівства.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель вважає, що надходження від заблокованих активів рф повинні на 90 % спрямовуватися в Європейський фонд миру для закупівлі зброї та боєприпасів Україні, а ще 10 % цих прибутків мають поповнювати бюджет ЄС для фінансування програм відновлення нашої країни.

Україна отримала 1,5 млрд євро перехідного фінансування від Європейського Союзу за програмою Ukraine Facility.

Україна та Данія підписали меморандум про взаєморозуміння щодо довгострокової співпраці та відбудови, що передбачає виділення данським урядом близько 40 млн євро на підтримку приватного сектору, який бере участь у відбудові нашої країни, а також 380 млн євро – на підтримку критичної інфраструктури, що використовує відновлювальну енергетику.

Європарламент схвалив оновлений план завершення великих транс’європейських проєктів, у якому зокрема йдеться і про розвиток інфраструктури для зручнішого сполучення з Україною.

рф

Сенат США підтримав законопроєкт щодо передачі Україні заморожених активів росії. Законопроєкт містить положення про конфіскацію російських активів, заборону їхнього розморожування, забезпечення компенсації Україні та використання для відновлення країни.

США продовжать розширювати санкції щодо російського енергетичного сектора та пов’язаної з ним інфраструктури, зокрема проєктів «восток ойл» та «якутскій спг», – заявив заступник міністра енергетики країни Джеффрі Пайєтт.

Сполучене Королівство відправить до Польщі винищувачі Typhoon для захисту польського повітряного простору.

Мінсільгосп Фінляндії вважає, що країнам G7 варто заборонити імпорт пиломатеріалів із рф.

Франція запропонувала ЄС запровадити новий режим санкцій для боротьби з російською дезінформацією та операціями впливу на вибори по всьому світу. Ініціативу вже підтримали Естонія, Латвія, Литва, Нідерланди та Польща.

Влада Литви запропонувала Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ виключити спостерігачів рф та рб з місії зі спостереження за виборами президента країни.

У Латвії схвалили рішення відмовитися від вивчення в школах російської мови як другої іноземної з 2026 року.

У Болгарії спеціальна комісія виявила, що за останні три–чотири роки 343 кандидати з російської федерації, які прагнули отримати громадянство Болгарії, подали фальсифіковані документи.

Депутат Палати громад британського парламенту від Шотландської національної партії Дрю Хендрі у письмовому зверненні до уряду Сполученого Королівства запропонував внести титан, що постачається з росії, до списку санкційних металів.

Німецька компанія Hugo Boss узгодила формальності щодо продажу всіх своїх 19 магазинів на росії і в третьому кварталі 2024 року згорне бізнес на росії.

За прогнозом мінекономікі рф, щонайменше до 2027 року росія мусить продавати газ для Китаю зі знижкою 28 %. Загалом через політику посилення подвійних санкцій США російський бізнес готується до різкого ускладнення торгових відносин із Китаєм.

У росії ціни на хліб почали різко зростати, від початку року вони підвищились до 30 % на москвє, подмосков’є, санкт-пєтєрбургє, лєніградской, свєрдловской, кємеровской областях. Станом на середину квітня відпускні ціни на хліб із пшеничного борошна в середньому становлять 62,6 руб. за 1 кг, а з житньо-пшеничного – 55,4 руб. за 1 кг. Виробники підняли відпускні ціни на найпоширеніші сорти в середньому на 10–15 %.

За даними росстата ціни на баранину у виробників протягом року зросли на 30-40 відсотків залежно від виду продукту.

Свинина на рф подорожчала на 16,8 %, яловичина – на 27,5 %, сільськогосподарська птиця – на 33,3 %.

російська держкомпанія «автодор» підвищила тарифи за проїзд платними дорогами на 8 %, на окремих ділянках – на 15–25 %.

З кожного рейсу авіакомпанії Turkish Airlines із Стамбула до Мексики знімають до десяти росіян, які порушують міграційні вимоги країн Латинської Америки,   заявила ісполнітєльний дірєктор асоціаціі туропєраторов росії майя ломідзе.

Плин кадрів на росії досяг рекордного показника за останні 30 років: місце роботи, за оцінками висшєй школи економікі, в 2023 році змінювали 65 % працівників.

2023 року кількість терористичних актів на росії зросла в 3,5 раза, – заявив гєнпрокурор рф краснов.

російські військові суди активно засуджують військовослужбовців вооружонних сіл рф. Загальна кількість справ з моменту «частічной» мобілізації становить 7 400, причому найбільша кількість справ припадає на московскую область – 496.

росіяни почали різко скуповувати книги з ЛГБТ-пропагандою у маркетплейсах. Попит на заборонені книги у період 15–23 квітня, порівняно з даними за 1–8 квітня, зріс на 30-40 %. Ціни на книги авторів на декількох майданчиках злетіли до 4–8 тис. рублів за екземпляр, упродовж дня до 5 тис., а на кінець дня до 8–11 тис.

У рб за січень–березень 2024 року ціни на продовольчі товари збільшились у середньому на 2,3 %. Найбільше подорожчали солодкий перець (+34,63 %) та морква (+26,55 %). Помітно подорожчали яйця, в гомєльской області на 4,36 %, вітєбской – на 2,5 %, мінской – на 1,8 %.

З 1 жовтня пенсійні відрахування до фонда соцзащіти насєлєнія (фсзн) стануть обов'язковими для ремісників, самозайнятих осіб та власників агросадиб. Ці внески громадяни вноситимуть до фсзн, як і індивідуальні підприємці, в розмірі 29 % від самостійно встановленого доходу, але не нижче мінімальної зарплати, яка в рб зараз становить 626 рублів.

Згідно з постановою міністєрства антімонопольного рєгулірованія і торговлі рб,  найближчим часом зростуть ціни на залізничні переїзди потягами міських ліній, регіональних ліній економ-класу та бізнес-класу. Також зросте вартість перевезення багажу на міських, регіональних та міжрегіональних маршрутах. Востаннє проїзд залізницею дорожчав у червні минулого року – в деяких випадках тарифи підняли на понад 40 %.

суд міста орша вніс до списку «екстремістських матеріалів» групу «авторинок бєларусь» «вконтактє» з 70 тисячами користувачів.

міністєрство інформації рб дозволило телеканалам показувати трансляцію чемпіонату Європи з футболу без згоди УЄФА. Своїм документом мінінформ вніс Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА) і сам Євро-2024, який відбудеться в Німеччині, до переліку правовласників із «недружніх» країн, згода яких на трансляцію їхнього контенту не потрібна.