21.03.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

3/21/2024
singleNews

Від початку повномасштабного вторгнення Україна отримала 88 мільярдів євро допомоги від Євросоюзу та держав-членів ЄС.

Після ухвалення міністрами закордонних справ рішення щодо створення фонду допомоги Україні у межах Європейського фонду миру загальна сума військової допомоги від ЄС та його країн-членів зросла до € 33 мільярдів, а ще € 20 мільярдів країни-члени зобов’язалися виділити протягом року на військову підтримку України.

Єврокомісія переказала Україні перший транш макрофінансової допомоги на суму 4,5 млрд євро.

Канада виділяє понад 40 мільйонів канадських доларів (приблизно $ 30 млн) на чеську ініціативу із закупівлі боєприпасів Україні.

Німеччина оплатить 180 тисяч снарядів, які відправляться в Україну у межах чеської ініціативи.

Литва виділяє 35 млн євро на закупівлю боєприпасів Україні за чеською ініціативою.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський повідомив, що його країна на сьогодні має 300 тисяч снарядів для ЗСУ.

Люксембург приєднується до «артилерійської коаліції» для України, яку очолюють Франція та Німеччина.

Україна та Естонія розпочали переговори про укладення двосторонньої безпекової угоди.

Литва на 20-й зустрічі у форматі «Рамштайн» закликала союзників підтримати Україну обладнанням для розмінування та навчанням персоналу, який має працювати на цьому обладнанні.

«Ми повинні використовувати цю фразу «ми не можемо цього виключати», – зазначив ексміністр оборони Сполученого Королівства Бен Воллес щодо можливості введення британських військ в Україну.

Міністр оборони Канади Білл Блер вважає, що його країна та інші партнери могли б закуповувати для власних оборонних потреб дрони українського виробництва.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель представив країнам-членам Євросоюзу пропозицію про використання надходжень від знерухомлених російських активів у Європі на підтримку України – пропозиція передбачає направлення 90 % коштів через Європейський фонд миру, а 10 % – через бюджет ЄС. За словами дипломата, сума надходжень може становити до трьох мільярдів євро на рік.  

Президент Європейської ради Шарль Мішель у своєму традиційному передсамітному листі до лідерів країн-членів зазначив, що майбутній саміт Європейського Союзу стане шансом посилити і прискорити зусилля з надання військової допомоги Україні. Також Мішель пропонує «зосередитися на ефективному впровадженні та забезпеченні дотримання санкцій, а також на просуванні зусиль щодо використання надприбутків від знерухомлених активів (російських)».

Єврокомісія пропонує полегшити інтеграцію до ЄС новим членам, ідеться про Україну та Молдову.

Речник Пентагону Пат Райдер зазначив, що затримки американської допомоги «продовжують наражати Україну на підвищений ризик», тому «ми збираємося продовжувати дуже тісно співпрацювати з нашим Конгресом».

Офіс генерального інспектора Пентагону запустив новий вебсайт, щоб надати американцям більше інформації щодо використання американської зброї та обладнання, що надається Україні.

Палата представників США ухвалила резолюцію «Про засудження незаконного викрадення дітей з України до рф».

Нова президентка Міжнародного кримінального суду (МКС) Томоко Акане висловила впевненість, що путіна буде притягнуто до відповідальності за військові злочини в Україні: «Помста небес повільна, але певна».

Голова моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белль зазначила, що росія незаконно зміцнює контроль над тимчасово окупованими українськими територіями, створюючи «атмосферу страху» за допомогою свавільних арештів, вбивств та тортур.

Сенат Канади ухвалив у третьому читанні законопроєкт, яким імплементується модернізована Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою (CUFTA).

Європейський парламент і Рада ЄС досягли попередніх домовленостей про продовження заходів з лібералізації торгівлі між ЄС та Україною.

Високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Жозеп Боррель заявив, що польські протестувальники повинні розблокувати український кордон та вирішити суперечку про імпорт в інший спосіб.

рф

Норвегія запровадила санкції проти росії, приєднавшись до 12-го та 13-го пакетів антиросійських санкцій ЄС.

США й Туреччина узгодили спільний механізм контролю дотримання санкцій проти росії.

Загальна вартість експорту російської нафти знизилася з 1,86 мільярда доларів США за тиждень до 10 березня до 1,48 мільярда доларів США за тиждень до 17 березня. Обсяги експорту російської нафти морем за тиждень до 17 березня скоротилися на 730 тисяч барелів на день до 2,97 мільйона барелів на день.

Молдова не дозволить офіційним представникам росії особисто брати участь у регіональній конференції Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, що відбудеться в Кишиневі у травні цього року. 

З березня 2022 року реєстр зареєстрованих на рф компаній за іноземною участю скоротився на 5 712 компаній або на 34 %. Водночас багато компаній фактично зупинили свою діяльність на рф, але через бюрократичні та юридичні перешкоди з боку влади рф ще значаться в російському офіційному реєстрі. російська влада вимагає від іноземних компаній сплачувати 50 % від їх ринкової вартості до бюджету рф.

На сьогодні в нафтогазовому секторі рф частка іноземного капіталу у видобутку скоротилась до 8,7 %, у бурінні – до 4,2 %, у видобутку вугілля – до 4,8 %. Частка іноземних інвестиційних компаній зменшилась до 4,8 %, брокерських – до 4 %, виробників вагонів – до 7,3 %.

компанія «роснано», яка створена правітєльством рф для розвитку нанотехнологій на росії, має борг у 69 млрд. руб через що офіційно заявила про неспроможність сплачувати свої боргові зобов’язання.

За підсумками торгів 20 березня на санкт-пєтєрбургской мєждународной товарно-сирьєвой біржє вартість бензину марки «прєміум-95» зросла на 1,29 % і досягла 65 399 руб за тону вперше з вересня 2023 року. Ціна бензину АІ-92 збільшилась на 1,25 %, до 52 505 руб за тону, літнє дизельне пальне подорожчало на 0,4 %, до 66 272 руб, міжсезонне – на 1,86 %, до 67 445 руб, зимове – на 0,6 %, до 66 860 руб, автогаз – на 3,43 %, до 20 279 руб.

Мережа російських ресторанів «вкусно і точка» закрила всі свої заклади у прифронтовому місті бєлгород.

2023 року оренда самокатів на росії подорожчала на 12 %, велосипедів – на 10 %, інвентарю для будівництва та ремонту – на 14 %.

мінсєльхоз рф планує ввести імпортні мита на ввезення квітів на росію.

На чувашіі чиновники накладатимуть штрафи на сім'ї, в яких дітей доглядають бабусі та дідусі. Натомість дєпутат госдуми філатова назвала це «опасной і аморальной ініціатівой», що може спричинити зниження народжуваності в регіоні.

В орєнбургє співробітників ЛГБТ-бару відправили до СІЗО у справі про екстремізм – їх звинувачують у створенні відділення «мєждународного общєствєнного об’єдінєнія ЛГБТ». Це перша така справа на росії.

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Теодорос Русопулос виступив проти участі спортсменів з рф і рб в Олімпійських іграх- 2024 у Парижі навіть у нейтральному статусі.

Спортсменів з рф та рб не допустять до церемонії відкриття літніх Олімпійських ігор-2024 у Парижі.

слєдствєнний комітєт рб порушив кримінальну справу на представників об'єднань білорусів за кордоном – «Народних посольств» та «Білорусів зарубіжжя». Їх звинувачують за статтею 361-1 КК («Створення екстремістського формування чи участь у ньому»).

Так званий «фонд талая», який за свою діяльність потрапив під санкції ЄС, вкотре незаконно вивіз українських дітей – цього разу 40 дітей із тимчасово окупованої території Херсонщини у гроднєнску область рб.

Постійний представник рб бєльская на сесії Ради ООН прокоментувала доповідь експертної групи Управління Верховного комісара ООН з прав людини щодо рб, заявивши, що політв'язнів у рб немає. Натомість правозахисники рб визнали політв'язнями ще вісім осіб. Кількість політв'язнів на 20 березня становить 1 414 осіб.

економічєский суд гродно задовольнив позовну заяву «авіакомпанії гродно» про стягнення збитків за Ан-30, який розбився в 2022 році в якутії. Компанія передала літак в оренду російській авіакомпанії. Згідно з висновком комісії, ринкову вартість літака з обладнанням визначено у розмірі 764 тисячі білоруських рублів.

З 28 березня фізособи не зможуть зберігати та використовувати безпілотники. Фізособи зобов'язані позбутися їх продажем або передачею до державних організацій чи передати на зберігання рєспубліканскому унітарному прєдпріятію «бєлаеронавігація».

У державній базі вакансій рб кілька тисяч пропозицій щодо роботи для водіїв. На 20 березня шукають 6 257 водіїв автомобілів різних категорій. Не вистачає 760 водіїв навантажувачів, 239 водіїв тролейбусів, 71 водія-випробувача.

У мвд рб пропонують повернути до Кримінального кодексу статтю за дармоїдство. Силовики згадують совєтську практику, коли безробітну людину могли засудити на строк до одного року.