Уся історія української розвідки від найдавніших часів до сьогодення – у двох книгах

2/9/2021
singleNews

На сторінках книжок подаються історичні хроніки і  літописні джерела, свідчення очевидців, цікаві розповіді про визначних розвідників, розсекречені документи з архівів Служби зовнішньої розвідки України та інших спецслужб, схеми, малюнки, зображення, фотознімки різних часів тощо. У них оживають вивідувачі київських князів Володимира Великого і Ярослава Мудрого, гетьманів Петра Сагайдачного, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Пилипа Орлика та інших козацьких ватажків, розвідники доби Української Народної Республіки і визвольної боротьби українського народу за свою свободу і незалежність.

Книги спонукають до осмислення і переосмислення давніх подій, дають змогу розширити у своєму сприйнятті кордони  нашої давньої історії, цінностей, ідеалів, ще раз пересвідчитися, що зовнішня розвідка України має глибоку й насичену подіями історію. Сьогодні на підставі вже досліджених матеріалів можна говорити про її своєрідність, притаманні лише їй риси, міцне історичне підґрунтя і родовід, неординарні особистості, свій «почерк».

Повнокольорове видання підготовлене у співпраці з Видавничим Домом «АДЕФ-Україна».

                         

           Книга 1 – «Українська розвідка. Прадавні часи» 

 

У книзі відтворена картина зародження і становлення розвідувальної діяльності на віковічних землях України у прадавні часи. Зокрема йдеться про розвідувальні практики у східних слов’ян (V–VIII ст.), вивідувальну діяльність за часів Київської Русі (ІХ–ХІІ ст.), застосування князями елементів розвідки у важкий період обмеженого суверенітету й політичної залежності від Золотої Орди, Великого князівства Литовського і Речі Посполитої (ХІІІ–XVI ст.), козацьку розвідувально-сторожову службу (XVI–XVII ст.), розвідувальну діяльність доби Української гетьманської держави  (1648–1764 рр..).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Книга 2 – «Українська розвідка. 100 років боротьби, протистоянь, звершень»

 

У книзі змальована історія розвідувальної діяльності в Україні від доби УНР до сьогодення. Окремі розділи присвячені формуванню розвідувальних органів у період Української революції 1917–1921 років, діяльності національних підрозділів розвідки у складі Української військової організації, Державного Центру УНР у екзилі, Організації  українських націоналістів та Української повстанської армії. Також відображено напружене протистояння між цими підрозділами і радянськими органами держбезпеки, функціонування підрозділів зовнішньої розвідки у період Української РСР. Розкрито особливості становлення й розвитку зовнішньої розвідки за часів незалежності України – із 1991 до 2020 року, зокрема питання діяльності Служби зовнішньої розвідки України в умовах російської агресії проти України, її модернізації та реформування.